QVC

Distribution Center

Quality, Value, Convenience

The American company QVC is one of the most successful TV shopping broadcasters worldwide. To support their constant growth in Germany and their high quality standards, QVC planned with the aIB a sizeable and complex distribution center for the German market. Millions of customers in Germany ordering all kinds of quality products from QVC are now being served from Hückelhoven.

 

Architecture

To be able to design the enormous complex, the different volumes of buildings were detailed in a simple and elegant way, contrasted by unobtrusive changes in materials. Staircases on the outside of the building, clad in mineral plaster divide the North-eastern facade of the main building into well-proportioned partitions made from anthracite corrugated metal.

 

 

Parallel Planning

With less than six months of pre-planning, construction began in April 2001. During the execution phase, architects and planners at aib faced the task of planning the 70,000 square meter large building, attending to the construction site and integrating the assembly of the very substantial logistic facilities. Only 15 months were set aside until the new distribution center was consigned and began operating.

  • Project Info

    Client: QVC Deutschland

    Location: Hückelhoven

    Gross Floor Area (GFA): approx. 70,000 m²

    Construction Costs: 45.0 million EUR

    Team aib: Pieter F. den Haan, Rolf Symhardt, Tatjana Pirc, Bernd Dälken,

    Ulrich Wollförster, Roland Reichold, Oliver Claußen, Frank Schubert, Joachim Conrad

    aib Services: General Planning

    Build planning  (HOAI 1-8, except 6)

    Outside Facilities (HOAI 1-8, except 6)

    Technical Facilities (HOAI 1-5, through Schmidt Reuter Partner)

German

Imprint and data protection